zurafa_lisste-1553174052.jpg

Zürafalar

Efe Egeli

Başlığı Paylaş

Zürafalar Afrika’da sıklıkla yaşayan nesli tükenmemiş ve geviş getirenler familyasının en büyük hayvanları arasında yer alan çift toynaklı memelilerdir. Bilimsel ismi deveye benzedikleri için ve leopardaki beneklere benzer şekiller taşıdıkları için bu iki türün karışımı bir isim verilmiştir. Diğer hayvanlardan ayıran özelliklerden en önemlileri, uzun boyunları ve bacaklarıdır. Sonrasında tüylü deriyle kaplı boynuz yapıları ve tenleri üstündeki siyah-kahve benekleri belirgin özellikleri arasındadır. en yakın yaşamakta olan akrabaları okapilerdir. Ayrıca zürafaların günümüzde beneklerinden ayırt edilen 9 türü bulunmaktadır. Afrika ve Güney Afrika arasında yaşamaktadırlar. Genellikle savan ve otlak arazilerde yaşamlarını sürdürürler. En fazla yedikleri besin kaynakları diğer hayvanların boyları nedeniyle ulaşamadıkları akasya ağacının büyük yapraklarıdır. Zürafaların en büyük düşmanı aslanlardır, yavru zürafalarıda sırtlan, leopar gibi yırtıcı hayvanlar yiyebilmektedirler. Zürafalar birbirleri arasında toplanarak sürü halinde yaşamaktadırlar.

Züraflar ilginç vücut yapıları ve tuhaf görünüşleri ile hem geçmişteki insanların hem de günümüzde bir çok insanın dikkatini çekmiş çoğu çizgi film ve çizgi romanda ter almışlardır. Erkek zürafalar birbirleri ile yaptığı dövüşlerin sonunda sosyal üstünlük kazanmaktadırlar. Yavruların büyümesinde ve bakımında yalnızca dişi zürafalar sorumludur. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından endişe altındaki türler listesine alınmış ve son dönemlerde zürafaların soyu önemli ölçüde azalmıştır. Ancak zürafalara hayvanat bahçesi ve bakım evlerinde sıkça rastlanılmaktadır. Bazı araştırmacı bilim adamları zürafaların atalarının maruz kaldığı bir toksin sebebiyle daha hızlı evrimleştiklerini öne sürmüşlerdir.

en, büyük, hayvanlar
Yorumlar ( 0 )